Eerste divisie

De eerste divisie van Darts Bond Midden Nederland bestaat uit 28 teams die verdeeld zijn onder 2 poules.

In de eerste divisie wordt als volgt gespeeld:

1x b/09, 501 halve Round Robin

4 x b/o 5, 501 individueel open start dubbel uit

4 x b/o 5, 701 paren open start dubbel uit

Van deze divisie promoveert de kampioen naar de eredivisie. Het op de tweede plaats geëindigde team van iedere poule speelt een promotie/degradatie duel tegen een nummer 11 of 12 van de eredivisie. Als criteria voor het bepalen van de eindstand geldt: Aantal behaalde punten, aantal gewonnen wedstrijden, onderling resultaat. Eindigen teams in een poule gelijk op een plaats welke recht geeft op promotie, is het aantal wedstrijden gewonnen en het onderlinge resultaat gelijk, dan zal een onderlinge wedstrijd bepalend zijn voor de uiteindelijke eindstand in de poule en om te bepalen welk team promoveert.   

Indien er voor het seizoen 2023-2024 teams welke recht hebben op deelname in de eerste divisie niet inschrijven, zullen deze opengevallen plaatsen in eerste instantie worden opgevuld door de teams welke als respectievelijk 3e resp. 4e in de onderliggende divisie zijn geëindigd. Indien de onderliggende divisie uit meer dan 1 poule bestaat zal het gemiddelde aantal behaalde punten bepalend zijn voor de promotievolgorde (hoogste gemiddelde eerst). Het bestuur houdt zich het recht voor eventuele vrijgekomen plaatsen niet of anders op te vullen.  

Aan het einde van het seizoen degraderen van iedere poule van deze divisie de teams welke op de plaatsen 11, 12, 13 en 14 zijn geëindigd. Bij een gelijke stand in de eindstand tussen de nummer 10 en 11 wordt als criteria voor het bepalen van de eindstand het navolgende gehanteerd: Aantal behaalde punten, aantal gewonnen wedstrijden, onderling resultaat. Is het aantal wedstrijden gewonnen en het onderlinge resultaat gelijk, dan zal een onderlinge wedstrijd bepalend zijn voor de uiteindelijke eindstand in de poule en om te bepalen welk team degradeert.