Afgelopen weken stonden de landelijke kampioenschappen centraal in Sporthal Corlaer te Nijkerk. Enkele teams en spelers waren hier zeer succesvol. Hier een kleine opsomming van de resultaten.

LaCo
Traditiegetrouw starten de finaledagen met de LaCo play-offs. De heren wisten zich na een ware thriller wisten zij te winnen van DSWN en plaatsen zich op deze manier voor de finaledag.

De dames waren minder succesvol dit jaar. Hun laatste wedstrijd verloren zij helaas met 8-3 van de DOHN waardoor zij de finaledag aan hun neus voorbij voorbij zagen gaan.

LaCo finaledag
De heren van de DBBR zijn titelverdediger en de te kloppen ploeg. Uitgerekend was DBBR de tegenstander in de halve finale voor DBMN. DBBR kwam vroeg op voorsprong tegen de heren van DBMN en hield dit de hele wedstrijd vast. 9-5 was de einduitslag in het voordeel van DBBR.
DVO weet DBBR in de finale te verslaan en wordt Nederlands Kampioen.

Laco Jeugd
Door de resultaten in het seizoen speelde de LaCo jeugd dit jaar de verliezersronde om de finaledagen. In een thriller ging DBMN naar de finale door de DVS met 6-5 te verslaan. In een mooie finale was DBA met 6-4 te sterk.

Bekerkampioenen
Helaas wist Dirty Jobzz deze dag de poulewedstrijden niet door te komen.

4e, 3e en 2e divisie
Zaterdag 22 juni was de dag dat alle regionale kampioenen van de 4e, 3e en 2e divisie naar Nijkerk afreisden voor de landelijke divisiekampioenschappen. Het werd een mooie, lange en vooral spannende dag met prachtige teamwedstrijden.

2e Divisie
In de tweede divisie verschenen er 23 teams aan de start. In de kwartfinale versloegen DC de Zware Jongens 1 (DBMN) La Plaza 3 (RDF) met 4-1. In de halve finale won de Valk nipt van de Zware Jongens. De Boemel won de finale ten koste van de Valk.

3e Divisie
De derde divisie ging van start met 22 teams. Prospera wist de kwartfinale’s helaas niet te bereiken. Het derde divisiekampioenschap ging eigenlijk al de hele dag tot het gaatje en het was dus ook niet vreemd dat de finale over de volle zeven punten gespeeld werd. The Next Generation (DSWN ) wist uiteindelijk de titel binnen te slepen!

4e Divisie en 5e divisie
Van de vierde divisie en vijfde divisie kampioenen kwamen er 12 teams naar Nijkerk. MM The Factory 5 (TDV) wist de halve finale te bereiken via een 4-2 zege op HSV de Zuidvogels (DBA). De DC Zware Jongens 3 en DC Zware Jongens 2.0. kwamen elkaar in kwartfinale al tegen. Zware Jongens 3 trok aan het langste eind. In de halve finale versloegen De DC Zware Jongens 3 in een thriller de Memory Natnekk’n met 4-3. In de finale bleek Plan B de sterkste, zij haalden de titel in de koppels binnen.

Selectiewedstrijden Nederlands Team
Op zaterdag 29 juli was het weer tijd voor de ‘selectiedag’ in sporthal Corlaer in Nijkerk. De Nederlandse selectie wordt door de winnaars van dit toernooi aangevuld met twee heren, één dame en één jeugdspeler. In de ochtend stonden de individuele play-offs van de SuperLeague en de jeugd op het programma. In de middag werd het grote kwalificatietoernooi gespeeld.

Bij de jeugd deed er niemand mee namens DBMN. Vanuit de SuperLeague plaatste Michael Busscher zich voor de finaledag. In de poule eindigde iedereen gelijk maar trok Michael op legsaldo aan het kortste eind.
Later in de middag werd het kwalificatietoernooi gespeeld, waarvoor de lidorganisaties spelers konden afvaardigen en de beste spelers uit de ranking, LaCo en eerdere selecties geplaatst waren.
Bij de dames waren de DBMN speelsters Anne Dorrestijn, Saskia van Zoeren, Gwendy Veneman en Kelly Streef vertegenwoordigd. Gwendy Veneman verloor helaas haar eerste partij met 4-0.
Kelly Streef wist nog een ronde verder te komen, maar helaas was voor haar een sterk gooiende Kerstien de Vries het eindstation. Saskia van Zoeren haalde de kwartfinale, waar Aletta Wajer te sterk was. Aletta stuitte in de halve finale echter op Anne Dorrestein die knap de finale wist te bereiken. Helaas was hier de ervaren Anca Zijlstra nipt te sterk en verloor Anne met 5-4.

Bij de heren ook een druk DBMN veld. John de Kruijf veloor heel nipt (5-4) van Wouter Vaes in de eerste ronde. Nico van Os won nog wel zijn eerste partij, maar daarin was de uiteindelijke Marco de Kreij de sterk. Iwan Terschegget stuitte in de eerste ronde op zijn teamgenoot Jeremy van der Winkel. Jeremy kreeg heet in de tweede ronde nog lastig en won die partij met 5-4. Daarna stoomde hij door tot te finale met maar twee legs afgeven te hebben. De finale leek ook zijn kant op te vallen. Jeremy kwam zelfs tot een 5-2 voorsprong. Maar na het missen van enkele cruciale dubbels wist Marko de Kreij in de beslissende leg een 14 darter te produceren en won hiermee het toernooi.

Divisiekampioenen 1e & Eredivisie

Eerste divisie
De eerste divisie startte met 23 teams. Er werd gespeeld in zeven poules waarbij acht teams door gingen naar de kwartfinales. No Limit (DBMN), vorig jaar nog landelijk kampioen van de tweede divisie, deed het dit jaar weer goed. In de kwartfinale wonnen zij van de Schout (DOT) en in de halve finale waren de Underdogs (DSWN) het slachtoffer. De finale was ontzettend spannend en bij 3-3 moest een teamgame de beslissing brengen. The Bull Doozers vonden de beslissende dubbel en zij mogen zich , ten koste van No Limit, een jaar lang landelijk kampioen van de 1e divisie noemen.

Ere divisie
Ook in de eredivisie verschenen 23 teams aan de start en werd er gespeeld in zeven poules. In de kwartfinale had Dirty Jobzz een beslissende teamgame nodig om The Marvels (RD) te verslaan. In de halve finale was Dirty Jobzz te sterk voor ‘t Kietske. Net als de finale van de eerste divisie ging de finale tussen Fifth Division en Dirty Jobzz tot 3-3 gelijk op. Jeffrey de Zwaan wist uiteidelijk met zijn derde pijl de dubbel te vinden namens Fifth Division.

Bron: NDB