Martijn Kleermaker heeft namens Nederland het single toernooi van het 4-nations tournament op zijn naam geschreven. In een spannende finale was de speler van Bosgenoegen met 5-4 te sterk voor de Belg Niels Vanbergen. Hiermee volgt Martijn Kleermaker zijn landgenoot Toon Greebe op, die het toernooi vorig jaar op zijn naam schreef.

Martijn KleermakerHet 4 Nations Tournament is een dartstoernooi tussen de nationale selecties van Luxemburg, Duitsland, België en Nederland. De derde editie van dit toernooi, wat plaatsvond op 7 en 8 april, werdt georganiseerd door de NDB in Sevenum. Er komen per land in totaal 8 heren, 4 dames, 4 jongens en 2 meisjes in actie die ieder spelen voor de prijzen binnen hun eigen categorie.

 

Op zaterdag speelden de landen voor de overalltitels. Door middel van single- en koppelwedstrijden kunnen de landen punten verdienen. Elke speler speelt één singlewedstrijd en één koppelwedstrijd tegen een ander land. Iedere gewonnen leg in een singlepartij levert 1 punt op, in een koppelpartij levert iedere gewonnen leg 2 punten op. Het land met de meeste punten pakt de overalltitel in een categorie. De heren spelen in alle wedstrijden 9 legs, de dames en de jeugd 7.

Op zondag spelen alle spelers individueel in het singletoernooi. Die loting wordt bepaald aan de hand van de klassering in de individuele ranglijst van het teamtoernooi op zaterdag. Dit is een knock-outtoernooi.

logo 4 nations tournamentBij de laatste 16 zaten maar liefst 7 Belgen en 6 Nederlanders en waren er slechts drie spelers met een andere nationaliteit. Bij aanvang van de kwartfinale waren er vier Nederlanders en vier Belgen over. De halve finale was zelfs een volledige Belgische en Nederlandse halve finale. Hierdoor was op voorhand al bekend de finale een Nederland – België affiche kreeg. Niels Vanbergen was met 4-0 te sterk voor zijn landgenoot Roger Janssen in de eerste halve finale. Martijn Kleermaker was Willem Mandigers met 4-1 de baas om eveneens de finale te halen. In een zeer spannende  finale was Martijn Kleermaker met 5-4 net de sterkste van de twee. Hierdoor treedt Martijn in de voetsporen van Danny Noppert en Toon Greebe, die de voorgaande edities van het herensingeltoernooi op het 4 Nations Tournament wonnen.

Overige resultaten

Bij de dames was het de Nederlandse Priscilla Steenbergen die de titel greep. De Nederlandse Jurjen van der Velde won bij de junioren. Bij de meisjes ging voor het eerst de titel niet naar Nederland. De Duitse Christina Schuler was in het singletoernooi de sterkste.

Overall klassement

Bij het overall klassement van 4 Nations Tournament heeft Nederland de titels gepakt bij de dames en de jongens. België pakte de herentitel en Duitsland werd kampioen bij de meisjes.